Speculaaskruiden: Wat kun je er allemaal mee?

Als je langs het rek met kruiden en specerijen loopt dan zal je oog vast wel eens op de speculaaskruiden vallen. Wat is dit precies en wat kun je er allemaal mee? Het is eigen lijn een kruidenmix die een beetje naar koekjes smaakt, waardoor het perfect toe te passen is in zoete gerechten. De mix bestaat meestal uit zes verschillende kruiden, altijd net in een wat andere verhouding. Deze kruiden zijn: Kaneel, kardemom, nootmuskaat, kruidnagel, gember en koriander. Dit zijn allemaal niet echt zoete kruiden, maar gecombineerd met een zoetstof (zoals suiker of honing) smaakt het wel zoet. Veel mensen geven er de voorkeur aan deze kruidenmix kant en klaar te kopen, want zelf alle ingrediënten op de juiste manier mixen is nogal lastig.

Wat kun je bakken met speculaaskruiden?

Deze kruidenmix wordt het meeste gebruikt om koekjes te bakken. Door de unieke samenstelling van kruiden en specerijen geeft het een hele unieke smaak (en geur!) aan baksels. Veel mensen moeten bij het ruiken van speculaaskruiden meteen denken aan de decemberperiode en al het lekkers voor sinterklaas en kerst. Al deze baksels kunnen eigenlijk niet zonder speculaas kruiden, want het is deze kruidenmix die ze hun uitgesproken smaak geeft. Wat dacht je bijvoorbeeld van pepernoten? Deze zijn vrijwel onmogelijk te bakken zonder een flinke lading speculaaskruiden erin te verwerken.

Zelf pepernoten bakken, hoe doe je dat?

Wil je eens kijken wat je allemaal zelf kunt bakken met speculaaskruiden? Dan kun je het beste beginnen met pepernoten. Deze zijn namelijk super makkelijk om te maken, zelfs als je helemaal geen ervaring met bakken hebt. Je hebt er de kruidenmix voor nodig, eventueel wat extra kaneel, zachte boter, bruine suiker, zelfrijzend bakmeel en bloem. De verhoudingen van al deze ingrediënten zijn in elk recept net even anders, dus het beste wat je kunt doen is verschillende recepten uitproberen. Dan kun je kijken welke pepernoten (oftewel kruidnoten) je het lekkerst vindt en dit recept bewaren.

Lees tip:  BBQ’en tijdens corona: kleinere groepen en hamburger blijft favoriet

Een cake bakken met speculaaskruiden

Het is heel makkelijk om van een normale cake een lekkere december-cake te maken die naar koekjes smaakt. Je voegt er in dat geval simpelweg wat speculaaskruiden aan toe om het recept aan te passen. De cake maak je gewoon volgens een standaard recept, maar de kruiden geven hem iets extra’s. Wat je ook kunt doen om je cake wat extra’s te geven is er vulling in doen. Denk maar eens aan koekjes, stukjes chocolade of heuse stukjes stroopwafel. Dat laatste is trouwens ook heel erg lekker in combinatie met speculaas kruiden!

Zelf gevulde speculaas maken

Een ander heel bekend (december)- recept is natuurlijk gevuld speculaas. Ook dit kun je haast niet maken zonder er speculaaskruiden aan toe te voegen, want dit geeft het de karakteristieke smaak waar het zo om bekend staat. Gevulde speculaas is wel wat ingewikkelder te maken dan pepernoten, maar met een recept bij de hand kan in principe iedereen het. Er zijn online genoeg recepten te vinden, en anders staat zoiets vaak in standaard kookboeken voor koekjes en cakes. Het is immers een heel bekend recept en bovendien heel populair.

Bestel al je kruiden & specerijen bij Tuanashop.nl.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *