De kenmerken van een kamado

Op een mooie zomerdag is het natuurlijk leuk om wat mensen uit te nodigen voor een leuke barbecue in je achtertuin. Terwijl je de geur van brandend houtskool ruikt en het geluid van sissend vlees hoort, geniet je van het buiten koken. Dit kan allemaal met een kamado large, een geweldige keramische grill voor de echte liefhebbers van barbecue. Wil je graag weten wat deze barbecue zo speciaal maakt? Lees dan even verder, en kom meer te weten over de eigenschappen van een Kamado.

Wat is een kamado?

Een Kamado is een speciale Japanse barbecue gemaakt van keramiek. Het lijkt op een oude klei oven genaamd “mushi kamado”. Het woord “Kamado” betekent eigenlijk “fornuis” in het Japans. De barbecue is gemaakt van sterk keramiek, dat ervoor zorgt dat de warmte goed wordt vastgehouden en dat de temperatuur goed geregeld kan worden.

Uitstekende controle over de warmte

Een ander kenmerk van een kamado is dat je heel goed de temperatuur kunt controleren. Dit komt door de dikke wanden van keramiek. Hierdoor kun je precies bepalen hoe warm het moet zijn, zodat je verschillende kooktechnieken kunt gebruiken, zoals grillen, roken, bakken en stomen. Je kunt de luchttoevoer en -uitlaat aanpassen om de luchtstroom te regelen. Zo kun je de perfecte temperatuur behouden voor het maken van allerlei lekkere gerechten.

Duurzaamheid en isolatie

Een ander belangrijk ding aan een Kamado is dat hij heel sterk is. De keramiek waarvan de grill gemaakt is, kan goed tegen hoge temperaturen en gaat heel lang mee. De keramiek zorgt er ook voor dat de warmte goed verdeeld wordt en dat er bijna geen warmte verloren gaat tijdens het koken. Hierdoor hoef je niet zoveel houtskool te gebruiken en is de kamado zuiniger met energie dan andere soorten barbecues.

Lees tip:  Infraroodbrander voor sappig vlees met een krokante bite

Veelzijdigheid in kookmethoden

Met een kamado kun je op veel verschillende manieren koken, dus je kunt volop experimenteren met allerlei gerechten. Of je nu een lekkere steak wilt grillen, een hele kip wilt roken of zelfs een pizza wilt bakken, een Kamado kan het allemaal aan. Door de precieze temperatuurregeling kun je de grill precies instellen voor de kookmethode die je wilt gebruiken. Zo krijg je altijd goede resultaten en kun je keer op keer genieten van heerlijk eten.

Ingebouwde thermometer en ventilatiesysteem

Bij een Kamado zit vaak een ingebouwde thermometer, zodat je de temperatuur binnenin makkelijk kunt zien zonder de grill te openen en warmte te verliezen. Ook hebben de meeste Kamado’s een ventilatiesysteem waarmee je de luchtstroom kunt aanpassen. Hierdoor kun je tijdens het koken snel en precies de temperatuur regelen. Gewoon door de luchttoevoer aan te passen, kun je de hitte hoger of lager maken en zo de juiste kook omgeving behouden. Heb jij er al een?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *